Tekst en illustraties: Joke Eikenaar
Uitgever: De Vier Windstreken

 

De vloek van Voorst

Zwolle, mei 1361. Roofridder Zweder van Voorst, heer van kasteel De Stins van Voorst, is de grote schrik van de omgeving. Als de vijftienjarige Meike op een ochtend door de ridder hard onderuit wordt getrapt, verstuikt ze haar pols. Voorlopig kan ze enkel geiten hoeden. Tijdens de zwerftochten met de kudde raakt ze bevriend met Jorrik, dertien jaar en  zoon van een wethouder. Op verzoek van Meike, die naar meer vrijheid snakt, leert hij haar lezen en polsstokspringen.

Ondertussen maken de Zwollenaren en de bisschop Jan van Arkel plannen om de roofridder een toontje lager te laten zingen. Als Zweder dat in de gaten krijgt, steekt hij woedend en gefrustreerd Zwolle in brand. De oorlog die volgt zuigt langzaamaan iedereen mee. Ook Jorrik en Meike.

Meike wordt gevangengenomen en op het kasteel tewerkgesteld als keukenmeid. Als de belegering van het kasteel maar voortduurt en de situatie uitzichtloos lijkt, komt er een kans voor Meike om te ontsnappen.  Dat doet ze op spectaculaire wijze. Daarna lukt het haar, samen met Jorrik en van Arkel, via een list de ridders van Voorst eindelijk op hun knieën te krijgen.

Deze historische jeugdroman is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Recensies:

NBD Biblion
Mooi opgebouwd verhaal, gebaseerd op historische gebeurtenissen, dat een goed beeld geeft van de strijd om het kasteel en het verloop van het gevecht. Dit, samen met de liefde die opbloeit tussen Meike en Jorrik, maakt het geheel tot een aantrekkelijke historische jeugdroman.